Samec Sudán, samice Nájin a Fatu. V New Yorku odhalili sochu tří nosorožců ze Dvora Králové

V New Yorku postavili sochu třem posledním žijícím severním bílým nosorožcům. Sudán, Nájin a Fatu, kteří patří zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem, žijí od roku 2009 v keňské rezervaci Ol Pejeta. Umělecký pár Gillie a Marc Shattnerovi chtěli bronzovým sousoším upozornit na osud unikátního zvířecího druhu, jemuž hrozí vymření, informovala v pátek agentura DPA.

Socha tří posledních žijících nosorožců severních bílých, kteří patří zoo ve Dvoře Králové nad Labem. | Foto: Mike Segar | Zdroj: Reuters

Sousoší znázorňující tři poslední jedince severního poddruhu bílého neboli tuponosého nosorožce stojí od čtvrtka na náměstí Astor Place v jižní části Manhattanu. Sochy stojí jedna na druhé, přičemž prostřední zvíře je vzhůru nohama. Skulptura je vysoká asi pět metrů a podle autorů je největší sochou nosorožců na světě.

Britsko-australský manželský pár Gillie a Marc Shattnerovi kromě umělecké činnosti dlouhodobě bojuje za ochranu přírody. Sousoším posledních tří nosorožců svého druhu chtěl upozornit na skutečnost, že svět o tato majestátní zvířata brzy přijde. Vědci se v posledních letech pokouší o umělé rozmnožení severního poddruhu tuponosého nosorožce, zatím však neúspěšně.

Read full article >